Tese 4: Transformerende samtaler er det i særklasse stærkeste opgraderingsværktøj i hverdagen

Tese 1 af 5 - Tese 2 af 5 - Tese 3 af 5 - Tese 4 af 5 - Tese 5 af 5

Transformerende samtaler er det i særklasse stærkeste opgraderingsværktøj i hverdagen

Af alle ledelses- og udviklingsredskaber er evnen til at skabe ’transformerende samtaler’ den vigtigste, den mest potente, og den mest universelt anvendelige i hverdagen. Sat på spidsen har næsten alt det vi normalt forstår som virksomme ledelsesredskaber: visioner, strategier, værdier, processer, roller, strukturer – ingen realitet eller betydning udover den, der samskabes gennem samtaler og møder, hvor disse ’mentale konstruktioner’ optræder.

Hvorvidt en strategi eller rolle bliver et virkningsfuldt og hensigtsmæssigt ’redskab’ afhænger således i bund og grund af kvaliteten af de møder og samtaler, der er om dem. Om et sæt ledelsesværdier lever og bliver motiverende og retningsgivende, glemmes og ignoreres, eller bruges til at udskamme, bortforklare eller ødsle, afhænger således af de samtaler der føres om dem. Kort sagt: de samtaler, der foregår i en organisation, er det, der afgør, hvad vi er i stand til at udrette sammen.

Den mest afgørende forudsætning for transformerende samtaler i hverdagen er evnen til at skabe tillid og ’psykologisk tryghed’. En del af vores indre menneskelige styresystem er altid optaget af at evaluere og regulere behovet for ’psykisk’ og ’social’ beskyttelse fra lurende trusler mod bl.a. vores selvbilleder, relationer, samt de overbevisninger og forståelser vi bygger vores liv på.

Vi genkender fra børn, at sikkerheden i at kunne vende tilbage til en forælders trygge favn, er den forudsætning, der frisætter barnet til at forfølge sine nysgerrige impulser til at undersøge og udforske nye aspekter af verden. Denne dynamik fortsætter hos voksne i mere subtile og usynlige former, hvilket den nyeste forskning i vores nervesystem understreger. Her har f.eks. en hård tone vist sig at være det, som aktiverer vores “flugt, kamp eller frys instinkter” allerhurtigst.

Når vi som ledere lykkes med at skabe stærk ’psykologisk tryghed’ i møder og samtaler, giver det større mulighed for at tænke nyt og kreativt, turde indtage nye perspektiver og gå ind i konflikter, samt udfordre ubekvemme oplevelser og overskride begrænsende overbevisninger og antagelser. Dermed skabes samtaler, som kan berøre og bevæge os og foranledige et virkeligt engagement, fornyet motivation, og forpligtende aftaler og samarbejde.

Evnen til at bygge tillid og skabe ’psykologisk trygge’ samtaler er en kompetence, der kan trænes. Det handler bl.a. om at styrke kapaciteten til at lytte, observere, og resonere med det betydningsfulde, som ikke direkte bliver udtrykt, men som ligger nedenunder, bagved, eller forud. Ligeledes er det muligt at træne sit repertoire af responsmuligheder således, at en samtale – i stedet for at køre i de vante riller – bliver mønsterbrydende, intens, og nyskabende.  Den slags samtaler er vejen til at skabe stærkere menneskelige relationer, forbinde tanker, løse gordiske knuder op, og muliggøre at nye lovende handlingssløjfer kan bindes.

Hvis der er ét ’trick’ som kan flytte effekten af din ledelsesindsats til et helt andet niveau så er det netop dette: At være bevidst om at skelne mellem ’indholdet’ i samtalen (dvs. det i taler om) og ’kvaliteten’ eller ’dynamikken’ i måden I taler sammen på. Det er forudsætningen for at optræne kapaciteten og et repertoire af handlemuligheder til at skabe de transformerende samtaler, som giver liv til alle de øvrige ledelsestiltag.

Tese 1 af 5 - Tese 2 af 5 - Tese 3 af 5 - Tese 4 af 5 - Tese 5 af 5

Forrige
Forrige

Tese 5: Purpose-drevet aktionslæring gør det enkelt at navigere og holde os på det opgraderende spor

Næste
Næste

Tese 3: Udviklingsteorier giver os landkort til at opgradere vores indre styresystem